Folkkära Astrid Lindgren

Astrid Lindgren är den mest lästa svenska författaren genom tiderna men kommer hon att fortsätta att vara det? Hennes böcker om Bullerbybarnen till exempel känner inte alla barn till. Även om det fortfarande är många barn som älskar filmerna och böckerna om Pippi får hon konkurrera med andra mer moderna figurer. Kommer de som är barn i dag att introducera Astrid Lindgren och alla hennes figurer för deras barn eller kommer populariteten att minska sakta men säkert? Vår folkkära Astrid Lindgren har betytt så mycket för så många av de som är vuxna i dag. De har alla växt upp med Emil, Pippi och Bullerbybarnen och har läst alla böcker och sett alla filmer. I skolan är det fortfarande lärare som läser högt ur någon av Astrid Lindgrens böcker och dessutom finns Junibacken som är ett populärt resmål på sommaren, så i stort sett alla barn kommer dock fortfarande i kontakt med Astrid Lindgrens verk. Förhoppningsvis fortsätter det att vara så för vår folkkäraste författare genom tiderna får inte glömmas bort.

Vem var egentligen Astrid Lindgren?

När Astrid Lindgren gick bort år 2002 var hon 94 år. Hennes böcker har översatts till hela 101 olika språk vilket är en otroligt hög siffra. Hon har fått många priser för sina böcker och även stiftelser finns i hennes namn. Det största priset som även är den näst största i världen, efter nobelpriset i litteratur, är “Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne” där prissumman är på hela fem miljoner kronor. Hon var mycket engagerad i många frågor och då främst för barnens rättigheter. Nu när hennes liv blir film kommer vi att få veta mer om hur det var när hon som ung bröt mot samhällsnormer. Då hon följde sitt hjärta istället för att leva såsom de oskrivna reglerna och sociala normerna krävde under första hälften av 1900-talet. I dag är vi glada över att hon bröt mot normerna för hade hon inte gjort det hade vi heller kanske inte berikats med alla hennes verk. Filmen kommer att ha premiär under 2018 och den är en hyllning till en av Skandinaviens största och mest inflytelserika författare.

För traditionen vidare

Vare sig du är förälder eller mor- eller farförälder är det bästa du kan göra för att föra Astrids minne vidare att läsa hennes böcker för dem. sjunk ner i en fatboy och njut , välj den bok av Astrid som har betytt mest för dig och läs högt för barnen. Få dem att leva sig in i historian och se karaktärerna framför sig. Speciellt Bullerbybarnen som är en av de böcker som hamnar i skymundan bör lyftas fram. Låt barnen se framför sig hur Olle matar skomakarens elaka hund och hur han blir kompis med den. Få barnen att känna samma känsla som Lisa när hon är rädd att det inte blir julafton för att mamma inte har hunnit städa i köket. När Lisa sedan vaknar på morgonen ligger nya trasmattor på golven, allt är skinande blankt i köket och ute snöar det stora snöflingor och Lisa känner att det blir nog jul ändå. Kan ni få dagens barn att känna lika som Lisa?

Leave a Reply