Ljudböcker och uppläsare

Woman listening to headphones

Ljudböcker och uppläsare

Ljudböcker har blivit mer och mer populära, bland annat för att tekniken gått framåt. För inte alltför länge sedan var du tvungen att låna en samling med kassettband för att kunna lyssna på böcker. Idag finns det flera tjänster på internet som enkelt låter dig låna eller köpa ljudböcker på fil, direkt till din dator. Vid de flesta bibliotek kan du också låna ljudböcker till din dator.

För många vana lyssnare av ljudböcker spelar uppläsarens röst stor roll för läsupplevelsen. Det är vanligt att ljudböcker spelas in av skådespelare som använder sina talanger för att förstärka berättelsen. Precis som med skådespelare i allmänhet kan man ha vissa favoriter. I några fall är det också författaren till boken i fråga som är uppläsare, eller som läser upp en del av boken, till exempel inledningen. Just detta har till exempel fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic gjort.

Ljudböcker och talböcker – vad är skillnaden?

Talböcker är till skillnad från ljudböcker undantagna vissa upphovsrättsregler eftersom de utgör ett hjälpmedel för personer som inte kan eller har svårigheter att läsa av någon anledning. Ljudböcker följer lagstiftning för upphovsrätt på samma sätt som tryckta böcker gör.

Några populära uppläsare

Torsten Wahlund är känd som bland annat Malins fästman i filmen Vi på Saltkråkan och har på senare år medverkat med sin röst i flera filmer. Bland annat var det han som dubbade Albus Dumbledore i filmerna om Harry Potter till svenska. Som ljudboksuppläsare har han läst in bland annat ett par av Håkan Nessers böcker och Sjöwall-Wahlöös tio romaner om brott.

Katarina Ewerlöf är känd från bland annat filmen Tomten är far till alla barnen där hon fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Hon medverkade även i tv-serien Pappas flicka och i Melodifestivalen 2015. Ljudböcker som hon har läst in är bland andra Mig äger ingen av Åsa Linderborg, Avdelning 73 av Sofie Sarenbrant och Lejontämjaren av Camilla Läckberg.

Stefan Sauk känner många igen som Carl Hamilton i filmen Vendetta. På senare tid har han också spelat i Torka aldrig tårar utan handskar och Män som hatar kvinnor. Stefan Sauk har bland annat läst in böcker av Dag Öhrlund och Rapsbaggarna av Karin Brunk Holmqvist.

Leave a Reply