Ernest Hemingway

Ernest Hemingway är en av de mest kända amerikanska författarna genom tiderna. Han hade en stor personlighet och levde ett ovanligt och ofta dramatiskt liv som ofta kretsade kring resor. Är man litteraturintresserad så bör man ha läst åtminstone ett par av hans verk och dessutom ha koll på hur han anses ha varit en förgrundsfigur inom stilistik. Ernest Hemingway är en sådan där författare som älskas av andra författare och han har inspirerat många. I den här texten ska vi titta lite närmre på Hemingways speciella sätt att skriva.

ernesthemingwayHårdkokt stil och stulna älghorn

Stulna Älghorn tillbaka hos Hemingway, så låter en nyhet som figurerat i pressen. Vad det handlar om är att Hemingways författarkollega, den notoriske Hunter S. Thompson stal hornen som nu lämnats tillbaka av Hunters änka. Hunter S. Thompson har sagt att han lärde sig skriva mycket genom att ord för ord skriva av andra författares mästerverk, däribland böcker av Ernest Hemingway. Hemingway är känd för sin enorma undertext, alltså det som inte skriks ut men som vilar mellan raderna i hans böcker. Det handlar inte så mycket om inre monologer som om att kort och koncist visa läsaren hur karaktärerna känner. Det är en stil som ibland kallas “hårdkokt” och som många deckarförfattare anammat på senare tid.

Leave a Reply