Bokmässan i Göteborg – möt dina favoritförfattare

Bokmässan i Göteborg – möt dina favoritförfattare

Om du är en riktig bokmal som nästan känner ett personligt förhållande till karaktärerna i dina favoritböcker och ett band till författaren är den årliga bokmässan i Göteborg något av ett mecka. Den första bokmässan, eller Bibliotek 85 som den hette första året, hölls just 1985 och har sedan dess växt till att ha över 100 000 besökare som mest. Många besökare har gjort besöket till en återkommande tradition. Numera är mässan 4 dagar lång och fullspäckad med aktiviteter för besökarna.

1200px-Bokmässan_i_Göteborg_20130928_(vy)Varje år har bokmässan ett särskilt land eller tema som fokus. Bland annat har litteratur från Estland, Brasilien och Island uppmärksammats särskilt, liksom afrikansk litteratur. Ett tema som nu snart återkommer under 2016 är yttrandefrihet. Andra teman som förekommit är barnböcker och mångkultur. Även om det finns olika teman och fokus på länder varje år finns det några fasta teman med särskilda avdelningar. Dessa är bland annat Seriescenen, Forskartorget, Mat & Trädgård samt Barnhörnan. Om du besöker avdelningen för Mat & Trädgård kan du stöta på kokboksförfattare som faktiskt också lagar maten ur böckerna. I Barnhörnan har bland annat Eva Funck, känd från bland annat Björnes magasin, berättat sagor.

Valet av teman har många gånger fått kritik av olika slag från olika grupper. Många gånger finns det skilda åsikter om författare, innehåll och vinklingar, men faktum kvarstår ändå att bokmässan utgör en unik möjlighet att ta del av litteratur, författares föredrag och att möta andra läsare. Här trängs svenska nya författare med några av de största världsförfattarna, och du har möjlighet att få dina böcker signerade.

Bokmässan i Göteborg är den största mötesplatsen för bok- och biblioteksbranschen i Norden. Om du vill besöka ännu större bokmässor finns de ibland annat i Frankfurt, Paris och Turin. Kanske blir nästa semesterresa en med litteraturtema?

Inför ett besök på bokmässan är det bra att studera programmet noga. Det pågår föreläsningar, uppläsningar och andra aktiviteter hela tiden, och risken är överhängande att du kommer att stå inför svåra val. Se dock till att lämna lite utrymme i schemat för att bara gå runt och njuta av atmosfären och omgiven av författare och andra bokmalar.

Leave a Reply