Lisa Bjärbo

Lisa Bjärbo är ett namn som antagligen är bekant för de flesta på grund av antingen den ena eller den andra av två saker: barnböcker eller kokböcker. Hon gjorde nämligen sin författardebut som barnboksförfattare, och har hållit sig inom den genren med några få avsteg in i ungdomsböckernas värld, och med undantag från två kokböcker, Mera vego och Ännu mera vego.

Bjärbo föddes år 1980 i Ingelstad i Växjö kommun. Hon har enligt henne själv velat bli författare sedan hon ”var tre äpplen hög”, och skriver för att hon älskar att skriva. Hon menar dock att hon ofta kämpar med känslan att det känns skrytigt att kalla sig ”författare”, och därmed placera sig själv i samma kategori som Strindberg, Dostojevskij och andra stora namn. Oavsett hur Bjärbo känner för det går det dock inte att förneka att hon är författare, då hon hittills har ett tjugotal böcker. Hon gjorde sin debut år 2006 tillsammans med sin medförfattare Elin Lindell och boken Stora syndaboken, som är en barnbok. Också efterföljande bok, Pinsamt, som publicerades år 2007, skrev hon tillsammans med Lindell, ochLisa_Bjärbo_01 boken Människan. Kroppen och Knoppen. som kom ut år 2008, hade hon hjälp med från Sonja Reuterskiöld, som illustrerade. Bjärbo stod helt på egna ben som författare samtidigt som hon för första gången skrev och gav ut en ungdomsbok, nämligen Det är så logiskt alla fattar utom du. Det är kanske inte konstigt att Bjärbo huvudsakligen har hållit sig inom barnboks- och ungdomsboksgenren, då hon innan hon blev författare arbetade som redaktör på Barnens Bokklubbs medlemstidningar och på Kamratposten.

Även om hennes barnböcker och ungdomsböcker blivit mycket populära, finns det sannolikt många som bara känner igen Bjärbos namn från de två framgångsrika kokböcker om vegetarisk mat för familjer som hon skrivit tillsammans med Sara Ask. Böckerna erbjuder recept indelade efter olika scenarior i vardagen, allt från ”kaos”, där rätterna inte tar mer än en halvtimme att laga, till lite mer komplicerade recept som passar en helgmiddag. Om du har läst Bjärbo och Asks kokböcker, och vill ha fler vegetariska recept, eller om du bara letar efter matlagningsinspiration i allmänhet, ska du gå in på Matklubben. Där hittar du tusentals recept för alla smaker.

Leave a Reply