Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg är en av Sveriges populäraste författare. Trots det har han inte vunnit många priser. Snarare tvärtom, han fick utså mycket kritik för språket när böckerna gavs ut. Hans mest kända verk är böckerna om Kristina och Karl-Oskar i Utvandrarserien. Vilhelm Morberg föddes i Småland, så det är inte konstigt att flera av hans böcker utspelar sig just där. För oss som läser hans böcker med nutida ögon är de ofta väldigt tragiska och saknar lyckliga slut. Moberg är mest känd för sina romaner, men har även skrivit pjäser. Flera av hans verk har blivit filmatiserade, och succémusikalen Kristina från Duvemåla bygger på hans utvandrarserie.

Utvandrarna i Mobergs spår

Utvandrarna har läst och älskats av många. Flera gör en resa i Vilhelm Mobergs fotspår för att se de platser han beskriver i böckerna. I Ljuder socken i Småland får vi ta del av Karl-Oskars vardag. Oår, fattigdom och död får Karl-Oskar att bryta upp med sina förfäders trakter och bege sig av mot det nya landet i USA. Kristina däremot vill inte lämna Sverige och har ständigt en hemlängtan till Sverige genom alla böcker. Böckerna handlar inte enbart om Kristina och Karl-Oskar utan det finns även andra färgstarka karaktärer som vi får lära känna. Bland annat Ulrika i Västergöhl och Karl-Oskars bror Robert.

Mobergs första roman

Raskens var Mobergs första roman. Boken handlar om drängen som ställer till det för sig på fyllan, och det leder till att han hamnar i armén. Han flyttar till ett soldattorp men får det inte lätt med byns bönder. Särskilt inte när byns storbonde hade planer på att den egna sonen skulle bo där. Det leder till en livslång fejd. I Raskens finns så klart även en kärlekshistoria, den mellan Raskens och Ida. Fast allt är långt i från rosenskimrande. Moberg skriver om alkoholism, kvinnomisshandel, otrohet och hårt arbete. Även om döden. För var det något Raskens inte fick, var det en smärtfri död.

Leave a Reply