Bokmässan 2017 – snackisar

Bokmässan år 2017 kommer ha begreppet “bildning” som genomgående tema. Svenska kyrkan väntas ha en påtaglig roll då reformationen firar 500 år. Det kan inte ha passerat ouppmärksammat för någon vad som i huvudsak behandlades på förra årets bokmässa. Hur vida vem som helst, av vilken ideologi som helst, hade rätt att ställa upp, kom att uppväcka starka känslor för inblandade parter såväl som för människor runt om i landet. I detta fall rörde det sig om högerextrema Nya Tider, som efter många om och men fick deltaga på bokmässan.

Författares olika syn på åsiktsfrihet

I en intervju med bokmässans kommunikationschef framgår det att det är oklart huruvida tidningen får deltaga på bokmässan detta år. Förra året kunde vi se en påtaglig författarstrejk och detta år har hela 127 författare förrättat ett upprop som är tilltänkt att motarbeta antidemokratiska värderingar på mässan. Att författare bojkottar bokmässan kommer troligtvis ske tills den dagen alla har gemensam syn på vad åsiktsfrihet innebär. Vissa författare menar att det fria ordet inte är något man bör få ha som grund för att uttrycka antidemokratiska värderingar, medan andra menar att det fria ordet är det mest dyrbara en författare har i sin besittning. Alla människor som lever av sin penna, har på gott och ont, en subjektiv gränsdragning för vad som är okej att förmedla i sitt skrivande.

Författares enda verktyg är ordet

Diskussionerna har gått varma så till den milda grad att syftet med bokmässan har hamnat i skymundan. En bokmässa bör inte handla om huruvida en högerextrem tidning får befinna sig där, utan om böcker och skrifter, skönlitteratur som facklitteratur. Det är en plats för bokvärlden att samlas och sätta läsandet på dagordningen för unga som gamla. Att kunskap och tankar har så mycket inflytande, blir aldrig lika uppenbart som där. Det ligger i en författares makt att beröra, hänföra och skaka om oss. Att få bläddra i en bok med omslag med känsla lyxig design och att se hur språket skiljer sig från författare till författare, är en dröm för en bokslukare. De flesta som besöker bokmässan vill uppleva bildning, och förhoppningsvis kan årets tema tillmötesgå det.

Leave a Reply