Dan Andersson

“Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida”. Vem känner inte igen Dan Anderssons ord i några av hans mest kända dikter som har tonsatts? “Jag väntar” låg på Svensktoppen senast 2005 med Sofia Karlssons version. Hootenanny Singers med bland andra Björn Ulvaeus hade stora framgångar när de uppförde “Omkring tiggarn från Luossa” i början av 1970-talet. De låg då hela 52 veckor på Svensktoppen med den. “Jungman Jansson” är en av Dan Anderssons mest kända dikter. Den är en av de få dikter som han har tonsatt själv. Flera artister har spelat in den under åren.

Besök Luossastugan och festen

Dan Andersson är diktaren som har fått en särskild plats i våra hjärtan. Han levde 1888-1920 och blev således bara 32 år. Under sitt korta liv hann han skriva flera diktsamlingar och hans lyrik uppskattas än idag. Hans dikter har lästs, sjungits och diskuterats av många. Vill du veta mer och se stugan där han skrev stora delar av “Kolarhistorier” och “Kolvaktarens visor”? besök Dan Anderssonveckan i Dalarna som arrangeras varje år i slutet av juli och början av augusti. Veckan innehåller bland annat musik, poesi och föreläsningar på olika platser runt om i Ludvika och Skattlösberg. Veckan avslutas med Luossafesten vid Luossastugan.

Ett fattigt liv

Vem var Dan Andersson? Han föddes 1888 i Skattlösberg i Dalarna. När han var 14 år skickade hans far honom till Amerika för att undersöka möjligheterna till emigration och ett bättre liv för hela familjen. Han jobbade under en tid på en bondgård hos släktingar i Amerika. Familjen valde att inte emigrera och Dan åkte tillbaka till Sverige. Så småningom fick han sin första diktsamling “brefkort” utgiven. Många av hans publikationer handlade om Finnmarkens befolkning och liv. Han levde ett fattigt liv och tog olika jobb. 1920 dog han av förgiftning när han bodde i ett hotellrum där personalen hade bränt med vätecyanid mot vägglöss. Han blev berömd först efter sin död.

Leave a Reply