Svensk skönlitteratur som är lämplig att läsa före högskoleprovet

Det finns ett par delar av högskoleprovet som kan vara extra utmanande för den som inte har läst så mycket på svenska. Det är ordförståelsen och läsförståelsen. För att förbereda sig för dessa delar är det bra att läsa så mycket man bara hinner och orkar innan högskoleprovet. Vi rekommenderar varmt att man läser både skönlitteratur och facklitteratur, men i den här artikeln kommer vi att fokusera på skönlitteratur som är lämplig att läsa före högskoleprovet. Generellt kan man säga att all typ av läsning är bra för att öka på sitt ordförråd och sin läsförståelse, men finns det några skönlitterära verk som är extra bra att ha koll på? När det gäller ordförståelse och läsförståelse så rekommenderar vi att man i första hand tar sig an de böcker som brukar kallas för “klassiker”. Dessa har ett gediget svenskt språk och man får chansen att lära sig något nytt om både sig själv, världen och när det gäller språkhantering.

Några exempel på klassiker

Några bra exempel på klassiker som vi kan rekommendera till dig som ska skriva högskoleprovet är Röda rummet av August Strindberg, Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg och En världsomsegling under havet av Jules Verne. I dessa böcker får du se prov på riktigt elegant språkhantering och god svenska. Även om En världsomsegling under havet är en översatt bok så är det ändå ett förstklassigt verk som verkligen är spännande och samtidigt lärorik. Boken finns i flera riktigt bra översättningar till svenska, så den kan vi rekommendera varmt. Om vi ska ge några fler smarta tips när det gäller att förbereda sig inför högskoleprovet så är det att titta på nätet hur gamla prov har sett ut och öva dig på dem. Kom också ihåg att högskoleprovet är något man gör under tidspress så ägna inte för mycket tid åt de frågor som du tycker är svåra, utan gå hellre vidare och kom tillbaka till frågorna senare om det visar sig att du får tid till det. Det gäller att disponera sin tid väl.

Ordförståelse och läsförståelse

Att bli expert på högskoleprovet innebär att bli duktig både på statistik, matematik, engelska och svenska språket. När det gäller svenska språket så har du stor nytta av att ha levt länge, hört många ord och att ha läst mycket böcker. När man läser så över man upp sin läsförståelse och man utökar också sitt ordförråd. Ett annat sätt att uppnå ungefär samma resultat som av att läsa böcker är att lyssna mycket på radio och ljudböcker. Även vid lyssnande så över man upp sin språkförmåga och man snappar säkert upp en hel del ord här och var som man lägger på minnet. Det gäller att vara nyfiken och intresserad av språket för att det man lär sig verkligen ska fastna i minnet. Men ju mer man lär sig desto mer intresserad blir man. När man kan mycket om språk, ord och grammatik så förstår man hur komplext och fascinerande det är med människans språk.

Leave a Reply