Politiker och författare

Politiker och författare

När det pratas om politiker som skrivit böcker är det många som i första hand tänker på memoarer. Det finns många politiker som skrivit memoarer efter att de slutat arbeta aktivt inom politiken. En av de senare är Maud Olofsson som år 2014 skrev Jag är den jag är tillsammans med Catharina Håkansson Boman. Flera statsministrar återfinns också bland de som skrivit sina memoarer, bland annat Olof Palme, Göran Persson, Carl Bildt och Thorbjörn Fälldin.

Det finns dock några politiker som skrivit andra typer av böcker. En av dem är den tidigare justitieministern Thomas Bodström som skrivit däckare, men även han har skrivit sina memoarer.

Lindgren_1960Författare som blivit politiker

På samma sätt som det finns politiker som blev författare finns det också författare som blivit politiker eller aktiva inom politiken. Många litterära verk kan relatera starkt till författarens egen bild av samhället och vilka problem författaren lägger vikt vid – många skönlitterära böcker utgör någon form av samhälls- eller samtidskritik, där naturligtvis politiska beslut kan spela stor roll. Gränsen mellan politiker och författare är inte alltid helt skarp, även om personen i fråga inte nödvändigtvis är aktiv politiker inom något parti.

Jan Guillou som också är journalist har ofta uttalat sig om politik i olika sammanhang och är engagerad i till exempel upphovsrättsfrågor. Även om Astrid Lindgren är mest känd för sina barnböcker kan hon också räknas till författare med politiskt engagemang. Det faktum att hon ofta skrev om samhällets mest utsatta anser många i sig utgör en samhällskritik. Hon uttalade sig dock också mer specifikt i frågor om bland annat skattepolitik och kärnkraft, även om det var barn- och djurskyddsfrågor som engagerade henne mest.

En blick utanför Sverige

Bland de samtida utländska politikerna finns det flera som skrivit mycket kända memoarer. Makarna Clinton har båda skrivit sina memoarer: Hillary Clintons Levande historia från 2004 och Bill Clintons Mitt liv också från 2004. Den unga Malala Yousafzai gav 2014 ut sin bok Jag är Malala som handlar om hennes uppväxt och kamp för flickors rätt att gå i skolan.

Leave a Reply