Svenska författare

Svenska författare har ett mycket gott internationellt rykte. Jan Guillous böcker tillhör några av de internationellt mest spridda. Böckerna om den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton har sålts i mer än 5 miljoner exemplar och är översatta till ett tiotal olika språk. Dessutom är hans böcker några av de mest utlånade på svenska bibliotek. Många av hans böcker har också filmatiserats. Stieg Larssons Millenietriologi har sålts i över 65 miljoner exemplar och översatts till många olika språk.

Över hela världen känner man till Pippi Långstrump, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga tack vare Astrid Lindgren. Ja man kan verkligen tala om ett svenskt författarunder.

Vad är det då som gör svenska författare så populära runt om i världen? En sak är att många människor internationellt har en mycket vacker bild av Sverige. Man ser vårt lilla land nästan som ett paradis på jorden den ordning och reda råder medan isbjörnarna sakta lufsar runt på gatorna. Detta gör att många är nyfikna på att få veta mer om vårt avlånga land. En annan faktor som också måste nämnas är vårt internationellt beryktade Nobelpris. När litteraturpriset delas ut, nästan varje år, så väcker det en stor internationell uppståndelse. Detta främjar också intresset för svensk litteratur och svenska författare.

Men det är ju inte bara så att utlänningar läser våra svenska författares böcker. Vår egen inhemska marknad för litteratur och böcker är god. Den årliga försäljningen av litteratur och böcker ligger på cirka 10 miljarder kronor fördelat på ungefär hälften tryckt media och den andra hälften digital. Detta är en betydande marknad som många författare vill ha del av, även de unga och oetablerade. Många säger upp sig från sina jobb eller tar tjänstledigt för att kunna skriva på heltid. Vissa tar ett företagslån för att kunna försörja sig under tiden man författar, och andra skriver på sidan om det vanliga arbetet. Oavsett vilken metod man använder sig av så är målet att skriva en bästsäljare. Ett exempel på någon som har lyckats är Jens Lapidus som för några år sedan var helt okänd som författare men vid sidan av sitt arbete på advokatfirma skrev böcker som visade sig bli storsäljare. Det visar att det går att komma från ingenstans och ändå kunna göra sig ett namn inom bokbranschen. Detta borgar för att det svenska författarundret med all säkerhet kommer att fortgå under de kommande åren. Suget efter nya böcker och nytt material är också i tilltagande i och med att de digitala kanalerna blir allt fler och behöver titlar att distribuera. Så framtiden ser ljus ut för de svenska författarna och vi kan bara hoppas på att vi kommer att få många nya spännande böcker att sätta tänderna i framöver.

Leave a Reply