Camilla Läckberg – en av Sveriges bäst säljande författare

Camilla Läckberg är en av Sveriges bäst säljande författare både i Sverige och internationellt. Hon är den sjätte mest lästa författaren i Europa. Hennes böcker har sålts i över 60 länder och i över 22 miljoner exemplar. Hon har skrivit tio deckare, sex barnböcker och två kokböcker. Camilla Läckberg har sedan barnsben alltid tyckt om att skriva och hitta på berättelser men valde till en början en mer traditionell bana genom att utbilda sig till civilekonom. Men hon trivdes inte med det jobbet och vägen mot hennes framgångssaga inleddes med en skrivarkurs i att skriva crime som hon fick av sin familj.

Hennes oerhört populära deckarserie utspelar sig i den lilla orten Fjällbacka. Här får vi följa polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck. Serien inleds med boken Isprinsessan som kom ut år 2003. Läckberg arbetade oerhört hårt för att själv marknadsföra boken. Hon åkte runt till i princip varenda bokhandel i Sverige för att berätta om och signera sina böcker. Så det är genom ett oerhört hårt och medvetet arbete som hon har nått sina framgångar.

En del i att böckerna om Fjällbacka blivit så populära är att man får följa Ericas och Patriks vardagsliv lika mycket som deras jakt på mördare. Det handlar om att få ihop livspusslet med att hämta och lämna på dagis, sy i namnlappar i kläderna och se till att barnen får mat. I en recension av Stenhuggaren, den tredje boken i serien, i Svenska Dagbladet står det bland annat att det är ett ödesdrama där läsaren i exakt rätt grad hålls fången i ovisshet. På ett plan handlar Stenhuggaren om föräldraskap, särskilt den totala förändringen av vardagen som alla småbarnsföräldrar upplever.

Böckerna ger också ett historiskt perspektiv. I boken Häxan, den senaste boken om Fjällbacka, får vi till exempel följa Elin som anklagades för häxeri under häxprocesserna i Bohuslän på 1600-talet. Häxan handlar om att fyraåriga Linnea försvinner och sedan hittas mördad. Läckberg återkopplar till häxjakt i den samtida berättelsen genom att visa att det är ett fenomen som förekommer även idag när människor låter fördomar och rädslan för det okända styra. De syriska flyktingarna på asylboendet i Fjällbacka blir i allmänhetens ögon automatiskt misstänkta för mordet. Läckberg fångar på så vis också upp ett fenomen som är aktuellt i Sverige idag.

År 2017 meddelade Läckberg att det åtminstone för ett tag framöver var slut på skrivandet om mord i Fjällbacka. Istället påbörjade hon ett nytt projekt i form av en psykologisk thriller inom temat kvinnlig hämnd. Den första boken släpps den 11 april 2019 och heter En bur av guld. På sitt Instagramkonto skriver Läckberg att hon aldrig tidigare har utmanat sig själv så mycket som författare som hon gjort med den här boken.

Leave a Reply