De främsta svenska författarna genom tiderna

Sverige har många framstående författare. I många andra länder har skolverket listat de viktigaste böckerna som alla skolelever bör läsa. Detta kallas för en litterär kanon. Det har debatterats flitigt huruvida Sverige bör skapa en svensk litterär kanon med de viktigaste svenska böckerna. Begreppet är dock laddat och kan vara svårt att implementera i verkligheten. Det råder dock ingen tvekan om att Sverige har många fantastiska böcker som bör läsas redan i skolåldern för att bättre förstå det svenska språket, historian och samhället. Här kan du läsa mer om några av de främsta svenska författarna genom tiderna och hur du motiverar barn och ungdomar att läsa dessa.

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf är en av Sveriges absolut främsta författare genom tiderna. År 1909 var hon den första kvinnan som tilldelades tilldelades Nobelpriset i litteratur. Hon var även den första kvinnan i Svenska Akademien. Vid 33 års ålder skrev hon klassikern “Gösta Berlings saga” och alla svenskar bör läsa denna bok. Även boken “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” är en så pass viktig och betydelsefull bok att den bör läsas av svenska skolelever. Tidigare var Trots att bra litteratur är viktigt för ordförrådet och utvecklingen av språket kan det vara svårt att motivera barn och tonåringar att läsa klassiker som dessa. Det är dock inte omöjligt att väcka läslusten hos barn och ungdomar. Tack vare läxhjälp med studiecoach kan skolelever få ökad studieglädje och högre motivation. Läxhjälparna är studenter från några av de främsta högskolorna och universiteten och hjälper yngre elever med studieteknik för att få bättre ämneskunskaper. Tack vare denna metod blir det betydligt lättare att väcka läslusten till liv hos skolelever.

Vilhelm Moberg

Vilhelm Mobergs “Utvandrarserien” är en bok som ofta benämns på listor med storslagna svenska litterära verk. Böckerna handlar om en grupp emigranter som flyttar från Småland till USA under slutet av 1800-talet för att undgå svält och fattigdom. Serien utgörs av fyra böcker som översatts till många olika språk.

August Strindberg

Många anser att August Strindberg är den främste svenska författaren genom tiderna. Böckerna “Röda rummet” och “Hemsöborna” anses vara några av de mest betydelsefulla svenska verken. Trots att de är skrivna i slutet av 1800-talet är många av livsfrågorna fortfarande högst aktuella. Hans böcker karaktäriseras av ett psykologiskt och filosofiskt djup samt levande personporträtt.

Leave a Reply